пʼятниця, 19 лютого 2016 р.

Особливості систем освіти, Японія

                                                      ЯПОНІЯ


КОНЦЕПЦІЯ ШКОЛИ
Девіз: «Успіху добиваються невтомною працею», «Якщо відстаєш, наполегливіше працюй над собою». У школі панує принцип: «Працювати на межі своїх можливостей».
НАВЧАЛЬНИЙ ПЕРІОД
Курс шкільного навчання у Японії займає 12 років, і половина його посідає вивчення рідної мови. Учні повинні засвоїти 1850 ієрогліфів - мінімум, встановлений міністерством освіти.
Навчальний рік у Японії триває 240 днів. І попри це, викладачі задають додому стільки, що старшокласники змушені сидіти над підручниками ще у 5-6 годин на день  .
ШКІЛЬНІ ПРЕДМЕТИ
Основними предметами в школах Японії є математика, японська мова, соціальні науки, ремесло, музика і фізкультура. Зараз у початкових школах почались викладання англійської мови. Додатково школярі вивчають: здоровий спосіб життя, інформатику, музику, мистецтво, фізичне виховання і домоведення, а також вивчають традиційні мистецтва — каліграфію і хайку (вид вірша).

ОСОБЛИВІСТЬ
Щодня  після занять у звичайній школі діти вирушають у спеціальну школу «дзюку», у перекладі – «школа майстерності» або «репетирська школа». Там учням додатково пояснюють шкільний матеріал.
Дисципліна в школах досить строга. Учні початкових і молодших середніх шкіл носять уніформу. Прикраси, косметика, зачіски, як правило, заборонені.
Японські школярі не навчаються, а вчать. Саме вчать: матеріали - усе підряд по хронологічній таблиці; англійські слова - по словника, сторінка по сторінці; назви станцій на головних залізничних магістралях - за окремим розкладом поїздів: маршрут за маршрутом .

Немає коментарів:

Дописати коментар